16. června 2013

Lososový tataráček na avokádovém pyré

Krásný dobrý den, milí čtenáři.
Jelikož někteří z vás vyjádřili o tenhle recept zájem a jelikož i mně samotné to připadá jako výborné lehké jídlo do letních dní, máte ho mít. Můj lososový tataráček.
Musím vám k němu říct hlavně jedno - je proklatě jednoduchý. :)
Co budeme potřebovat?


Samozřejmě lososa, na dvě porce tak kolem 250 - 300g (pokud nemilujete syrového, můžete dát uzeného, ale potom už v žádném případě nesolte),
nějaký termizovaný sýr,
zakysanou smetanu,
kapary (já mám ráda ty nakládané jen v soli),
hrubozrnnou hořčici,
limetku,
majonézu,
dvě zralá avokáda,
cibuli,
sůl,
pepř,
citron,
trochu olivového oleje a pár bylinek (ve většině receptů je kopr, já jsem pro dávat to, co má člověk rád... A tak tam dávám bazalku a tymián :))

Začínám výrobou avokádového "pyré".


Avokáda oloupu, vyndám pecku, nakrájím na kousky a spolu s cca dvěma lžícemi smetany a polovinou krabičky termizovaného sýra rozmačkám na kaši. Případně rozmixuji, protože sehnat opravdu měkké zralé avokádo, je někdy umění.
Přidám šťávu minimálně z půlky citronu (aby avokádo nešedivělo), sůl a pepř.


Voilá, takhle nějak to vypadá.

Pokračujeme s tataráčkem...


Na velmi jemno si nakrájím cibuli a omyté kapary (aby nebyly příliš slané).


Lososa omyju, zbavím všeho, co se mi nelíbí (kůže, tuk, kosti...), nakrájím na drobno a přihodím k cibuli. Je možné ho i rozmixovat, ale osobně mám ráda nějakou texturu.


Následně k němu přidám bylinky, koření, lžičku hořčice a majonézy, zakápnu olivovým olejem a šťávou z limety (tou nešetřím). A zamíchám... :)

Potom zapřáhnu všechny své foodstylistické schopnosti...


A výborné jídlo je na světě.


Podávám s pečivem, čerstvým nebo rozpečeným.

Dobrou chuť.

Měli jste ho někdy? Nebo vás syrové věci děsí?

Krásný zbytek dne,
An.

34 komentářů:

  1. Hned bych si dala! Dobrý tatarák miluju, a ani ten lososový není výjimkou. Moc pěkné a lákavé fotky.

    OdpovědětVymazat
  2. to musi byt vazne skvele skoda ze nemozem syr a smotanu,hned by som to vyskusala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by to šlo nahradit třeba sojanézou... ;)

      Vymazat
  3. To vypadá skvěle! Pyré udělám (mám štěstí a narážím na zralá avokáda:) a tataráček bude také super (i když já nemám ráda kapary, ale mám ráda čerstvě mletý pepř, mátu, meduňku a citron). Spíš si tedy nedovedu představit, jak to jde k sobě dohromady...no, to nezjistím, dokud nezkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jen podle chuti... Já myslím, že by to klidně fungovat mohlo. ;) Obecně mám za to, že dobré bylinky, vyjma kopru a koriandru, se vzájemně netlučou v jakémkoliv množství. :))

      Vymazat
    2. Souhlas. I když zrovna kopr a koriandr jsou jedny z mých nejoblíbenějších, s jinými bych je nekombinovala, pravda :) Mátu a meduňku mám vyzkoušené, přestože to zní spíš jako dobr kombinace do čaje :D

      Vymazat
    3. Já věřím, že to může být dobré s čímkoliv. :) Mátu ráda cpu skoro do všeho, hlavně v létě v salátu hezky osvěží.:)

      Vymazat
  4. An, co mi to děláš... Tohle až ukážu přítelovi, letíme pro avokádo a lososa :) Díky za recept :))

    OdpovědětVymazat
  5. No to musí být mňamka! Můj muž jí jedině hovězí tatarák, takže losos nepřipadá v úvahu...ale já ho zkusit prostě chci :)

    SIMPLE LIFE

    OdpovědětVymazat
  6. Tak. Tohle si čtu o půl jedenácté večer. Většina ingrediencí doma je, snad jen kapary ne. Mmm, počká to do zítra? Ne. Jdu se nacpat :( :D.

    Díky za recept. Mňam, úplně se těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dobrou chuť, a rádo se stalo. :) (Tedy, pokud jdeš na to o půl jedenácté, jsem ráda, že jsem sem dala takové relativně lehké jídlo... takhle na noc. :))

      Vymazat
    2. Jdu tě pochválit, bylo to výborné, i když kapary chyběly. :)

      Vymazat
    3. Děkuji, to mě nesmírně těší. :)

      Vymazat
  7. mňam :) milujem tatarák, akýkoľvek. ja lososový väčšinou robievam z 2/3 surového a 1/3 údeného lososa. a limetkou sa veru neoplatí šetriť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem taky zkoušela, ale na mně je tam ten uzený až moc výrazný. :) Ale dobré to bylo i tak, o tom žádná. :)

      Vymazat
  8. Och, tak tohle vypadá báječně!! Dobré chutě takhle po půlnoci :D

    OdpovědětVymazat
  9. Týjo, An, takhle chutný příspěvek bych tu nečekala. Poklona, slečno šéfkuchařko! ;) Tatarák mám ráda, ale lososový jsem ještě nezkoušela. Kde kupuješ lososa? Jde mi hlavně o čerstvost, ta bude dost zásadní. Jo a ke zralým avokádům - mně se jej ještě koupit nepodařilo (i když teď už se prodávají i zralá, ale jsou drahá jak prase), takže když mám chuť, tak prostě koupím co nejměkčí a doma ho nechám pár dnů na okně, ať dojde a změkne:) Ale to chce kalkul dopředu, no...
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó děkuji. :) Je mi ctí.
      Lososa kupuji většinou v Makru, ale dá se na dobrého natrefit i v Tescu/v Globusu, u většiny chladících a "ledovacích" pultů s rybami mívají pěkné, jen je třeba to, dle mého, nekupovat o víkendu, protože mám podezření, že to tam leží pořád to samé. :)
      Já občas kupuju i ta zralá, drahá jsou, ale zase nezklamou... To s měknutím je dobrý tip, když si to naplánuju, jsem schopná to i udělat. Jednou jsem to dokonce i zkoušela, jen jsem to trochu přehnala a avokádo nepřežilo. :)

      Vymazat
  10. Howdy! This аrticle could not be writtеn any betteг!
    Looking through this post rеmindѕ me of my ргevious roommate!
    He always kept preаching about this. I'll forward this article to him. Fairly certain he's goіng to have a greаt гeaԁ.

    I аppreсіаte you foг sharing!


    Fеel free to surf to my homepаge bcmath

    OdpovědětVymazat
  11. Avokádové pyré už se delší dobu chystám vytvořit. Teď si mě nakopla a fakt už jdu do toho..:D

    www.doubleexplosion.com

    OdpovědětVymazat
  12. navmadila jsi mé veškeré chuťové buňky :D nikdy jsem ho neměla. není to tím, že bych neměla ráda syrové věci (co třea takové sushi, že), ale...většinou přicházím do kontaktu jen s těmi "běžnými" jídly. sama nemám na vaření čas a máma razí tradiční kuchyni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je v pohodě, na to si čas najdi, tam se stejně nic nevaří. ;) :D
      Ne, fakt je to dobrota. ;)

      Vymazat
  13. Perfektně nafocený postup, asi neodolám:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, a doporučuju neodolat. ;)

      Vymazat
  14. Lososa kupuju v Tescu když je v akci, koupím kilo a pak tahám z mrazáku :-D
    Krásný recept, jen bych tedy neřekla, že je to lehké jídlo :-D Losos-tučný, avokádo-tučné, smetana-tučná :-D
    Kapary si tam nedám, ty mi nejedou, ale jinak teď lituju, že jsem včera to avokádo sdělala na Guacamole :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt. Na druhou stranu je to podstatně lehčí, než jídla alá vepřo knedlo, řízek a jiné věci, které člověk tráví půl dne a stejně ho potom bolí žaludek. :)

      Vymazat
  15. Vypadá to perfektně, ale já tomu nějak nemůžu přijít na chuť. Prstě mi zřejmě ten losos takhle neuvařený nechutná. A to už jsem tatarák z lososa měla několikrát a nechutnal mi ani jednou:(

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za všechny milé komentáře. :)