22. srpna 2013

Domácí kynuté houstičky

Krásný den, milý čtenáři.
Zrovna nedávno jsem si říkala, že už se tu dlouho neobjevil žádný recept. A jelikož jsem dnes zrovna pekla své oblíbené pečivo, rozhodla jsem se s vámi podělit o recept.
Předem říkám, že familiérní výraz "houstičky" není dílem mé lásky k zdrobnělinám (tou moc netrpím), ale spíš tím, že když je dělám, bývají skutečně malé. :)

Tak začneme.

Suroviny:
Dva hrnky mouky (+ to, co budeme případně dosypávat)
dvě lžičky soli
cca 10g kvasnic (nebo půl lžičky sušených)
půl hrnku mléka
dvě lžičky cukru
hrnek vlažné vody, kdyby bylo těsto moc hutné
pepř, nějakou sušenou bylinku (já dala rozmarýn), semínka/ořechy/cokoliv, co chceme v housce
lžíce oleje (může být olivový)
žloutek z 1 vejce na potření

Jako první si připravíme kvásek. Do poloviny hrnku vlažného mléka rozmícháme dvě lžičky cukru. Nadrobíme droždí (nebo nasypeme sušené), zasypeme asi jednou lžící mouky a necháme v klidu stát 10-15 min.


Takhle je to ideální. Mezitím, co kyne kvásek, si v do mísy připravíme mouku, ostatní "kořenící" věci a případně i olej (ten dávám většinou až do "mokré" směsi, ale dnes je tam, aby byl na fotce... :) )


Dnes jsem jako základ těsta použila napůl hladkou pšeničnou a napůl celozrnnou žitnou mouku. Dále je tam lněné semínko, dvě lžičky soli, sušená rozmarýna a již zmíněný olej.

K celé směsi přilijeme vzešlý kvásek a hněteme. Dá se předpokládat, že těsto bude příliš "suché", takže ho dolijeme trochou vlažné vody. Přidávejte ji opatrně a po trochách, je třeba těsto nejprve promíchat, chvíli propracovat a potom až případně přilít další trochu.
Těsto propracováváme rukama, protože tak se nejlépe všechny složky spojí, potřebujeme hladké, jen velmi lehce lepivé těsto, se kterým se snadno pracuje.
Nedoporučuji mít těsto dokonale nelepivé, protože při kynutí se z něj odpařuje voda a mohlo by být moc suché.


Přibližně takovýhle pěkný měkký bochánek dáme do mísy a přikryjeme buď víkem nebo utěrkou (aby neosychalo moc a měla tam svou teplou vnitřní atmosféru. Je ale hezké nechat mu tam nějaký přívod vzduchu.
Potom dejte těstu asi 45 minu až hodinu pokoj, ono bude v klidu kynout.


Takhle nějak vypadá těsto vykynuté. Velikostní poměr na fotkách je ale úplně špatně a tak jaksi není rozdíl moc poznat. :)
Z těsta opatrně oddělujeme kousky a děláme z nich housky (haha, já vím...). Dnes jsem jen tvarovala bochánky, ale můžete dělat klasickou pletenou housku, uzel... vlastně cokoliv, co se vám podaří z těsta uplést. 


V případě, že máme bochánky, lehce je nařízneme, potřeme jedním žloutkem, který rozšleháme s asi půllžičkou vody a špetkou soli, a posypeme tím, co chceme nahoře (lněné semínko/sezam/sýr/cokoliv).

Rozehřejeme si troubu na cca 180°C (nejlépe s nějakým tím větrákem, kdo máte horkovzdušnou). Do spodní části ještě umístíme pekáč s vodou - pomáhá to pečivu moc během pečení nevysychat.
Pečeme podle velikosti, těmhle malým bohatě stačilo 25 minut.


No, a tohle už je výsledek. Housky jsou měkké a na rozdíl od kupovaného pečiva jsou druhý den stále příjemně vláčné (zatímco rohlíkem z obchodu se člověk div neudusí i první den... čím dál horší...)


Vyfotila jsem vám i vnitřek, abyste mi věřili, že jsou měkké.

Pečivo použijte dle libosti. Čerstvé jsou ale stejně nejlepší jen tak, s trochou másla.

Doufám, že se nebudete bát kynutého těsta, vůbec nic to není. Jen je třeba mít všechno vlažné a necpat tam vejce. :)
A co pečete vy? Pokud houstičky zkusíte, nebojte se pochlubit, jak se povedly!

Krásný zbytek dne!
An.

14 komentářů:

  1. tie su užasnee vyzeraju ako z obchodu, šikulka:)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jdeme se ségrou zkoušet, snad se podaří a budeme mít dobrou večeři:)

    OdpovědětVymazat
  3. Jupí, zkusím! Konečně mám pořádnou troubu a dobře peče! To se mi teď dva roky mohlo jenom zdát :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty vypadají fakt dobře. Povedly se ti =)

    OdpovědětVymazat
  5. krásné! ty jsou přímo ukázkové! já jsem včera byla asi v 17 pro rohlíky a byly pěkně tvrdý, s pečivem z obchodů je to vážně děs.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji.
      Přesně tak, mám pocit, že v obchodě jsou tvrdé nebo gumové už po upečení... :/

      Vymazat
  6. Tyjo, fakt že jo! Ta holka vážně peče:)) Poklona, madam, máš můj obdiv ;-)
    Verunka

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za všechny milé komentáře. :)