7. září 2013

Žaludová mouka

Krásný den, milí čtenáři.
O čem dnes budu psát?
Tuto věc jsem vám ukazovala v nedávném článku a jelikož váš zaujala vlastně víc než článek sám, přicházím tedy s pokusem o recenzi.
Nevím přesně jak na to, recenzi na mouku jsem ještě nikdy nepsala. (A upřímně, asi už ani psát nebudu...:))


Žaludovou mouku jsem koupila ve zdravé výživě za 44 Kč 250 Kč. Sehnat se tedy dá ve zdravých obchůdcích nebo na stránkách www.zaludovka.cz. Tam najdete i lehce neaktuální seznam prodejen, kde se dají výrobky sehnat. (O neaktuálnosti soudím jen proto, že obchod, ve kterém jsem nakupovala já, tam není.)

Co tedy o mouce výrobce praví?

Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravin a kdy se používaly jako výživná potravina, která našim předkům udržela zdraví i v mnohdy velmi tvrdých podmínkách.

Moderní výzkumy potvrzují její vysokou nutriční hodnotu, obsahuje totiž vysoká množství látek důležitých pro lidské zdraví. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík - tedy minerální látky klíčové pro lidské zdraví. Žaludová mouka je významným zdrojem vitamínů skupiny B a obsahuje také vyšší podíl vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávící soustavy. Kromě toho obsahuje také více než 5% nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus.

Použití: Žaludovou mouku je nejlepší přidávat v poměru 1:3 k pšeničné mouce nebo všude tam, kde těstu na chléb, housky , koláče a další pečivo přidá zajímavou chuť a nutriční hodnotu. Žaludovou moukou je mnohdy možné pšeničnou moukou zcela nahradit, například do zeleninových karbanátků, bramboráků, omelet apod. Do bramboráků stačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Její chuť vynikne v perníčcích, sladkém pečivu, ale můžete s ní experimentovat i jinde.

Složení: 100% BIO žaludová mouka z kontrolovaného ekologického volného sběru.

Nutřiční hodnoty v suchém výrobku: sodík 17mg/kg, draslík 4500mg/kg, fosfor 730mg/kg,vápník 740mg/kg, hořčík 340mg/kg, vláknina 16,8%, bílkoviny 4,1%, nenasycené mastné kyseliny 5,1%, minerální soli 1,2%, sacharidy 72,8%.

Hezké, že? :)


Takhle mouka ve skutečnosti vypadá - je hnědá, sice jemně mletá, ale obsahuje i tmavší kousky (předpokládám slupky od žaludů).
Už na pohled je mouka o něco těžší/hutnější než klasická obilná. Hrubostí mi trochu připomíná mouku polohrubou.


Při vmíchání do těsta se mi potvrdilo podezření, že mouka, která je bezlepková, nebude v těstě tak úplně spolupracovat.
Logicky moc nelepí, ale saje vodu a dává těstu o mnoho hutnější konzistenci, než dostanete s klasickou moukou. U věcí, jako jsou perníčky či sušenky to nevadí, ale pečete-li pečivo, je třeba si na to dávat  pozor a udělat těsto o něco "mokřejší" než obvykle. Jinak bude výsledek příliš tuhý.
Co můžete vidět na první pohled - žaludová mouka dává těstu hezkou tmavší barvu.


Výsledná barva je samozřejmě poznat i na pečivu, které je skoro tak hezky tmavé, jako z obchodu. S jediným rozdílem, že není barvené karamelem, ale zjevně výživnou bombou ze žaludů.

pohled na maličko těžší konzistenci těsta

A co nám ještě zbývá? Jistě, chuť a vůně.
Při přičichnutí k mouce samotné cítím příjemně kořeněnou vůní. Nevím přesně, k čemu ji přirovnat, závanem připomíná nějaké arabské koření, les, a velmi nečekaně i žaludy. Jiní členové domácnosti v ní cítí i skořici a perník, já to tam sice necítím, ale věřím jim. :)
Co do chuti mě mouka překvapila asi nejvíc - čekala jsem něco, co bude lehce oříškové a nasládlé. Sama nevím proč. No, spletla jsem se. Chuť je opět lehce peprná a jinak nijak výrazná, takže se mouka hodí k použití naslano i nasladko.

Blahodárný vliv mouky jsem na sobě zatím nepocítila, ale pracuji na tom. Každopádně i tak z ní má člověk lepší pocit, je to zkrátka nezvyklá surovina a to je vždycky výzva.

Doufám, že jsem zodpověděla všechny myslitelné otázky k této mouce. Kdyby vás něco zajímalo, ptejte se.

Slyšeli jste o ní někdy předtím? A s jakou neobvyklou surovinou jste naposledy pracovali vy?
Mějte se krásně a nejezte žaludy jen tak, obsahují třísloviny. ;)
An.

32 komentářů:

  1. No to je bomba... rozsirujes mi obzory :)

    U nas doma som ako najvacsiu "exotiku" z kategorie muk mala zatial pohankovu muku (uznavam, ziadny "vodvaz").

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší. :)
      Pohanková mouka je náhodou taky fajn, už jsem ji dlouho nekoupila. :)

      Vymazat
  2. Já o žaludové mouce četla v knížce "Česká strava lidová" z roku 1945 nebo tak nějak. Tenkrát to lidi používali jako nouzovku, protože nic jiného neměli k dispozici. My jsme ovšem tak rozežřaní, že si to můžem dovolit. Protože 176 Kč za kilo rozemletých žaludů mi příjde jako pořádnej vejvar. Pravda je, že já třeba na bio totiž vůbec nevěřím. Preferuju jasný lokální původ potravin před bio. Za tu cenu v tom nevidím zas takovou přidanou hodnotu, protože to co se uvolňuje do vnějšího prostředí je i v tom bio. A pokud je to z druhé strany světa, tak k tomu jsem vyloženě skeptická.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je to potravina předků. :) Spousta věcí, která byla tehdy nouzovka, se dneska vrací.
      Ale souhlasím s Tebou, taky víc než po superbio nálepkách koukám po lokálních surovinách a vždycky z nich mám větší radost. :)

      Vymazat
  3. Tak to je super článek, moc díky :)

    Mouka je sice dražší, ale ráda bych ji vyzkoušela – nepředpokládám, že bych ji potom pravidelně kupovala, ale láká mě, jen tak, pro ten pocit. A proč ne ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za málo. :)
      Mě právě taky lákala spíš tak pro zajímavost, než že bych hodlala používat už jen a jen ji (to by se ani moc nevyplatilo co do peněz, leda bych si nějakou samam vyráběla.) Ten pocit je i pro mě motivace.:)

      Vymazat
  4. Už jsem o ní slyšela, ale ta cena se mi moc nezamlouvá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cena není nejnižší. Ale člověk si ji může vyrobit i sám, nějaké návody na internetu jsou... :) Navíc je doporučené množství k normální mouce 1(žaludové):3(normální). Což z ní sice nedělá o moc levnější věc, ale aspoň to nevypadá tak blbě...
      Je ale pravda, že je to pořád docela drahá sranda. :(

      Vymazat
  5. Žaludy mají hodně tříslovin, a proto jsou až trpký a jakoby peprný :)) Přemýšlím, jestli jí nekoupím a nespáchám z ní nějaký vánoční perníčky pro nemilé návštěvy :D :D ne kecám, třeba budou dobrý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že se žaludy před "zmoukováním" vaří, takže třísloviny by tam už potom neměly být (přinejmenším v takovém množství).
      Mouka hořká právě není. ;)

      Vymazat
  6. To jedla Arya Stark, když umírala (skoro) hladem, tak mě to lákalo, ale koupila jsem si jí a nevím moc, co s tím. Tak díky za tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Já znám mouku jen z Káji Maříka... :))

      Vymazat
    2. Jéé, milovník Káji Maříka =) a oni tam mluvili o nějaké specifické?

      Vymazat
    3. Až tak asi ne, ale tuším si vybavuju nějaký žaludový dort... :D

      Vymazat
    4. Aha, ale to byl pro zvířátka, myslím =D

      Vymazat
  7. Jé, recenze na žaludovou mouku, to jsi hodná, žes ji napsala, já na ni byla zvědavá :-) Zní to docela dobře a zdravě!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se napsalo. Zdravé to dozajista bude. :)

      Vymazat
  8. Já furt přemýšlím, jestli je tahle mouka pro lidi zdravá? Proč by teda do teď jedla žaludy jen prasata a lidi na to přišli až v 2013? Je to takové zvláštní jíst něco, co se válí po zemi. A já to zakazovala psovi! no tak to se mu budu muset omluvit a možná z toho upéct i nějakou houstičku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však na to nepřišli až teď, jedli to už předtím, ale hlavně teda proto, že byla bída a nic jiného nebylo. Což je asi i důvod, proč to potom upadlo - už nebyla bída, tak se přece nebudou živit tím, co jedli, když bída byla, žejo. :)
      Zdravotně závadná mouka předpokládám není, žaludy se ještě před semletím a usušením nějak upravují (v receptech na domácí žaludovou mouku se mají několikrát převařit vždy v čisté vodě), žaludy rovnou ze země bych asi taky nejedla. (Já jsem spíš na bukvice, haha...)
      Nicméně si dovolím říct, že věci, které se válí po zemi, jíme docela běžně... (napadají mě třeba dýně, cukety a ořechy...:)) takže to pro mě není až taková hrůza. :)
      Jej, to jsem se nějak rozepsala. :))

      Vymazat
    2. No, je krásně tmavá a já mám tmavé a navíc domácí pečivo moc ráda. A jak jsi psala, moc ráda jím věci "povalující se po zemi" =D takže cuketky, dýně obzlášť, okurčičky,melouny, mnam.. no, tak si rozrostu jídelníček i o žaludy =D

      Vymazat
  9. Tyjo, tak recenzi na mouku čtu nejspíš poprvé v životě :) A nestačím se divit! Jednak vůbec nad existencí téhle mouky jako takové, jednak nad těmi výživovými hodnotami... a jednak: An, vážně doma běžně pečeš pečivo? Houstičky, rohlíčky a tak? Jestli jo, tak získáváš velký počet ne moc významných bodů do skóre řádné hospodyňky :))) A jestli ne, tak je získáváš stejně, vůbec za to, žes něco takového pro recenzi podnikla ;-)
    Jo a ta cena je tedy 44 Kč za čtvrt kila, čtu to dobře?
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běžně, snažím se aspoň jednou do týdne pěkné domácí pečivo spáchat. Teď se pomalu chystám, že zkusím i domácí chleba, do toho jsem se zatím nepustila. :)
      Ano, cenu čteš dobře. :)

      Vymazat
  10. Teda fakt jsem chvíli váhala, o čem ten článek bude, o takové mouce slyším poprvé a věřím Ti, že psát recenzi na mouku není žádná sranda....:-) Nedávno jsem ale četla v cestopisném románu z Toskánska, že tam právě v chudých dobách dělali mouku z kaštanů, pomalu tam z nich dělali všechno...proč ne. Navíc ta pletýnečka na fotce vypadá mňamkově. U nás peče chleba můj muž, má to už vymakané, já se s kváskem nekamarádím :-). Fajn recenze a tip na mńamku An

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé, eM, jsi mě navnadila na domácí chlebíček, ňam, já jsem totiž tuze chlebová =D to mě tak napadlo, musím moc vychválit ta štramberská ouška. Ač by mě to ani ve snu nenapadlo, rozbalila jsem je ještě večer, že jako "jen ochutnám" a spráskala je na posezení. takže moc moc prosím, až si na mě s nimi někdy vzpomeneš.. =D (An, pardon za spam, ale aspoň je to taky o pečených věcech, takže ne tak z cela mimo mísu =D)

      Vymazat
    2. No, sranda to opravdu není... Hlavně hledat na mouce testovací kritéria... :)
      Proč ne, mouka se dá umlet ze spousty věcí. (Tuším jsem někde četla i mouce z žížal, ale tu asi testovat nebudu... :D)
      Mňam, na dobrý domácí chleba už se chystám dlouho. Tak snad se taky konečně odhodlám. :)

      Mitsuuko: V pohodě, pečivovité věci mi nevadí ani mimo mísu... :))

      Vymazat
  11. Wow ty se teda vyznas a jak krasne popisujes.. vypada to chutne, dala bych si:)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj An :) Vidím, že je článek staršího data, ale i tak doufám, že si ještě komentáře čteš... Mohla bych poprosit o recpt na tu housku, co tam máš upečenou? Receptů je spousta, ale ozkoušený jsou nejlepší... Děkuji moc! :) Petra

    OdpovědětVymazat
  13. Zdravím, :) Na Váš komentář jsem narazila náhodou, když jsem hledala více info o účincích žaludů v lidském jídelníčku. Mouku jsem ještě nezkoušela, ale koupila jsem si žaludovou kávu. Ačkoliv cena balení je asi 110Kč, ale vydrží dlouho. A taky je docela chutná (je to asi i tím přidaným kořením) ... zase něco jiného. Jen tak přemýšlím, že když to dřív byla jen nouzovka, jestli dlouhodobější užívání nebude nevhodné?? Mám problémy s žaludkem a žaludová káva mi byla doporučená jako vhodná alternativa. A taky se zajímám o bezlepkové potraviny a ejhle i mouka tu je... :)
    Magda

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, zde je recept na ořechový chlebík...http://www.uzdravtesejidlem.cz/chleb-2/
    Žaludová mouka je naprosto famózní. Míchá se v poměru k ořechům. Ty se dají použít např. mandle, kešu nebo pekanové. Poměr jak chcete. Výsledek..exkluzivní chuť. Skvěle nasytí a okamžitě dodá energii. K pečivu z obilné mouky se už asi nikdy nevrátím.
    S pozdravem
    Zdeněk

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za všechny milé komentáře. :)