6. října 2013

Baba ghanoush (Recept)

Krásnou neděli všem čtenářům.
Jistě jste si už všimli, že ráda vařím, a tak se s vámi ráda podělím i sem tam o nějaký ten recept. Nerada bych ale zapadala do všech těch obecně známých, které ti, koho to zajímá, znají (a ti kdo ne, tak těm je to stejně jedno...).
Dnes to tedy bude arabské jídlo, původem z oblasti Levanty. Jedná se o tradiční pokrm, který se v každé části arabského světa může připravovat trochu jinak. Řadí se mezi tzv. "meze", což jsou v arabským zemích většinou "drobnější" pokrmy, ke kterým se přikusuje pita chléb, obvykle obsahují spoustu zeleniny, luštěnin... Zkrátka samé zdravé věci.
Tak tedy:

Baba ghanoush (lilková pasta)


Co budeme potřebovat:
Asi půl kila lilku (či lilků, jsou dost lehké...), v našem případě to jsou 3-4 menší domácí lilky.
Asi dvě lžíce hustého jogurtu (můžeme vynechat)
Šťávu ze čtvrtiny citronu (to je polovina šťávy z půlky, jasné? :))
Sůl, pepř, olivový olej
Lžičku pasty tahini (být nemusí, ale dává jídlu zajímavější chuť)
Několik oliv
Koření na posypání - my sypeme libanonským zátharem, ale vy klidně můžete sypat jen tymiánem, petrželí či mátou
A samozřejmě potom hromadu zeleniny... :)


Postup je nesmírně jednoduchý.
Lilky umyjeme, necháme oschnout a potom je v pravidelných rozestupech propícháme vidličkou - aby se mohla voda vypéct a aby nám lilky při pečení nepraskly.


Následně je potřeme olejem (já potírám olivovým) a dáme péct do trouby (nejlépe pod gril) na cca 40-60 minut, záleží na velikosti lilků, troubě a různých nevyzpytatelných okolnostech. :)
Během pečení minimálně jednou otočíme, ať se upečou i místa, která jinak sedí na pekáčku.


Takhle vypadají upečené lilky - není to zrovna vábné a mytí pekáčku je zlo, ale stojí to za to, protože pečením získají tu pravou mírně kouřovou chuť.
Lilky necháme vychladnout a oloupeme/vydlabeme lžící dužinu.


Přidáme lžíci tahini pasty, citronovou šťávu, dvě lžíce jogurtu, lžíci olivového oleje a osolíme. Následně buď půl hodiny mícháme lžící, případně si pomůžeme tyčovým mixérem, dokud nedostaneme z větší části hladkou pastu o konzistenci pomazánky. Nějaký ten kousek sem tam není vůbec na škodu.

Necháme ještě hodinku uležet v chladu a potom naservírujeme - ozdobíme dle libosti, u nás jsou to olivy, rajčata a koření záthar.


K servírování si připravíme ještě zeleninu, nakrájenou na příjemně tenké a malé pásky, aby se daly snadno namáčet do pasty.
Osobně peču k pastě i domácí pita chléb, ale výborná je stále i s toastem.


Tak, dobrou chuť.:)
Na jaký způsob máte rádi lilek vy? :)
An.

18 komentářů:

  1. Upřímně lilek moc nemusím, takže se mi spíš zamlouvá ten talířek nakrájené zeleniny :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tu asi recept nepotřebuješ, co? :D

      Vymazat
  2. Děkuju, děkuju, děkuju! Tohle je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, teď si ho konečně (možná) zvládnu udělat sama :))

    OdpovědětVymazat
  3. Ja ho milujem dusený na panvici s paradajkou a mozzarellou alebo naplnený syrom a čímkoľvek iným a zapekaný :)
    Ďakujem za skvelý tip na ďalšiu úpravu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ho mám moc ráda na různé způsoby, u nás vede tenhle. :)

      Vymazat
  4. Prosím o recept na domácí pita chléb. Děkuju předem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho dělám podle receptu od pana Cuketky.
      http://www.cuketka.cz/?p=262

      Vymazat
    2. Děkuju, vyzkouším. Snad se zadaří :-)

      Vymazat
  5. no tak ja lilek nemám rada :/ ale vyzerá to užasne! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, škoda.:) Tak potom zkusit hommos - to je podobné, jen z cizrny. :)

      Vymazat
  6. Vypadá to perfektně!!! dám si to na kuchařský wishlist:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O kuchařském wishlistu slyším prvně. :))

      Vymazat
  7. An, to vypadá skvěle! Já recepty na jídla z lilku vítám, protože lilek zbožňuju, ale repertoár s ním nemám široký. Tahini si asi budu muset pořídit, evidentně se dá využít na různé způsoby. A tohle... vypadá to dost jednoduše a přitom chutně :) Jediný osobní problém, který s touhle úpravou mám, je to pečení lilků - je mi totiž líto, jak se při něm lilky tak scvrknou a vizuálně "zkazí", prostě už pak nejsou tak pěkné a fialovoučké, jako bývaly :))) Ale za tu baštu to asi stojí... A za domácí pitu máš další plusové body :)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se můžeš utěšovat tím, že se stejně oloupe, takže tam jeho rozkošná fialovost zmizí tak jako tak. :)
      Ó,další, děkuji. Je nějaká odměna za dosažení určitého počtu bodů? :))

      Vymazat
  8. U nás máme lilek rádi. Většinou ho grilujeme. Ale tahle pasta vypadá skvěle. Musí být skvělá, když jsem při čtení reptu začala slintat:D Opravdu. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  9. Já miluji lilek opečený na pánvy a smíchaný s česnekem a jogurtem :-) takový jednoduchý lilkový salátek :-) máta je v tom taky vynik a samozřejmě přidat trochu soli :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. *na pánvi :D ta čeština mi takhle na večer dává zabrat :D

      Vymazat

Děkuji vám za všechny milé komentáře. :)