28. února 2014

Recept: Quiche s rukolou, sušenými rajčaty a uzeným lososem

Krásný večer, milí čtenáři!
Rychle to utíká, sotva týden začal, bude zase končit.
A protože máme skoro víkend, což je čas, kdy se přeci tak krásně vaří, podělím se s vámi o jeden svůj oblíbený recept. (Ano, pouze kosmetičtí čtenáři mají dnes tak trochu volno. :)) Ostatně, už dlouho jsem tu s vámi nic nevařila, velmi mě to mrzí!

Dnešním jídlem bude francouzský Quiche, slaný koláč z křehkého těsta, v mém podání s kombinací uzený losos + sušená rajčata + rukola.
Pusťme se do toho!


Co budeme potřebovat?


Na těsto:
cca 250 dkg mouky,
150 dkg studeného másla,
dvě lžíce studené vody,
jedno až dvě vejce (záleží na pocitu a preferencích).


Na náplň budeme potřebovat:
smetanu ke šlehání (pro méně kalorickou verzi nahradíme mlékem),
zakysanou smetanu,
50 g uzeného lososa,
tři hrsti rukoly (nebo listového špenátu),
sušená rajčata,
sýr ementálského typu,
opět 1-2 vejce.


Na kořenění potom bohatě stačí sůl a pepř.
Provensálské bylinky jsou skvělé, ale nakonec jsem jich dala jen malou špetku, protože ostatní ingredience jsou dost výrazné i jen o sobě.


Ze surovin na těsto a lžičky soli si vypracujeme křehké těsto. Postupujeme rychle a dáváme pozor, abychom používali skutečně studené máslo, čím teplejší je, tím dříve taje, vsakuje se do mouky, a to nechceme, protože potom bychom místo skvělého těsta měli jen hutnou tvrdou hroudu.
Příliš se s ním tedy nepářeme, není potřeba, aby bylo stoprocentně hladké a nejkrásnější. :)
Ze začátku tvoříme z másla a mouky jakoby drobenku a posléze to celé uhněteme pěkně ručně.


Rozválené těsto vpasujeme do formy, buď do koláčové, nebo (nemáme-li, jako u nás) do dortové. Na máslové křehké těsto není potřeba formu víc vymazávat.
Drobné nedokonalosti nijak výrazně neřešíme, ale dáme si pozor, aby bylo těsto víceméně všude stejně tlusté.
Dno propícháme na mnoha místech vidličkou, aby se při pečení nezdvihalo.


Dáme připravené těsto na 10 minut do trouby vyhřáté na 180°C a necháme ho být.
Po vytažení by mělo být už hezky pevné, ale ještě ne úplně zlaté. Necháme ho trochu vychladnout a připravíme si náplň.


Nejprve do těsta navrstvíme připravené pevné suroviny, které jsme si zatím nakrájeli na malé kousky, případně nastrouhali, hezky a rovnoměrně, ať každý dostane svůj díl.


Potom zalijeme prošlehanou směsí celé šlehačky, dvou lžic kysané smetany, jednoho (nebo dvou) vajec, špetky soli a špetky pepře.
Dáme do trouby přibližně na 30 minut opět na 180°C a čekáme. Quiche je hotový, pokus náplň už zatuhla.
Ještě jedna rada - je třeba počítat s tím, že smetanovo-vajíčková náplň trochu nabude na objemu tepelnou úpravou, tak ať vám nepřeteče! :)


Zbytečně ho nepřepékáme, pokud je náplň už pevná a nevlní se, vytáhneme jej z trouby, po dobu chladnutí se ještě trochu dodělá.


Quiche je skvělá věc na lehký oběd, v tom případě většinou dáváme teplý a se zeleninovým salátkem (třeba se zbytkem rukoly a rajčátky), ale i studený jen tak k večeři.

Každopádně stojí za vyzkoušení, klidně i v jiných obměnách, například s kozím sýrem a pórkem, s chřestem, nebo klasicky se slaninou.

Máte rádi slané koláče? Zaujal vás recept?

Mějte se krásně!
An.

19 komentářů:

  1. Můžeš mi ho expresně poslat na zítřejší snídani? :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to zajímavě :))

    http://www.style-and-smile15.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. To teda koukam, tento koláč je pro mě naprostá novinka :-) Vypadá moc dobře. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty brďo ty jsi šikovná! Já chci taky,buu. Vypadá to fakt skvěle!

    OdpovědětVymazat
  5. Měla jsem skvělý quiche v Paříži. Pak jsem měla spíše nedobrý quiche u nás. A přemýšlela jsem, jak na svůj vlastní, domácí :). Takže děkuji moc za recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, Paříž... To se nedá srovnat. :) Taky jsem měla nejlepší quiche ve Francii. :)
      Snad recept poslouží! :)

      Vymazat
  6. Já dělám s cibulí a pórkem, nechám předem zesklovatět na másle, taky moc dobrý!

    OdpovědětVymazat
  7. věty jako "Příliš se s ním tedy nepářeme, není potřeba, aby bylo stoprocentně hladké a nejkrásnější." a "Drobné nedokonalosti nijak výrazně neřešíme, ale dáme si pozor, aby bylo těsto víceméně všude stejně tlusté." mě utvrdily v tom, že tohle bych mohla dokonce i zvládnout :D vypadá to nádherně, sbíhají se mi sliny a zítra mám jasný plán na večeři! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, je třeba se s tím moc nepárat! ;))

      Vymazat
  8. Achjo, mám na to hroznou chuť!! :) Z domácích zásob bych ale momentáně zvláda jenom těsto potřené zakysanou smetanou :D

    OdpovědětVymazat
  9. to vyzera tak užasne asi odkusnem z počitača perfektny typ diky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedoporučuju, raději jídlo... :))

      Vymazat

Děkuji vám za všechny milé komentáře. :)